Bron: coastal.climatecentral.org

Klimaat is een globaal probleem, maar het moet ook lokaal aangepakt worden. Men voorspelt dat de zeespiegel door klimaatverandering in het jaar 2050 met 30 cm kan stijgen. Het voorspelde jaarlijkse overstromingsgebied reikt dan tot ver in Mechels grondgebied. Een groot deel van de industriezone Mechelen Noord en ook het Ziekenhuis Sint Maarten vallen binnen die verwachtte overstromingszone. Als geld een belangrijke motivator is voor onze beleidsmakers, beeld je dan eens in wat de economische schade kan zijn. (Bron: coastal.climatecentral.org)

Bart Somers wil tegen 2030 één boom planten voor elke Mechelaar. Dat zijn in totaal 88.000 bomen van 3 jaar oud.
De bomen die momenteel gekapt worden in Mechelen zijn gemiddeld 50 jaar oud.  Ze dateren vaak van de tijd van de aanleg van de E19. Het houtvolume van 4630 bomen van 3 jaar vervangt het houtvolume van 1 boom van 50 jaar, volgens het vereenvoudigde model van de Boomcompensatie-simulator. Het volume van 88.000 bomen van 3 jaar compenseert het houtvolume van slechts 20 bomen van 50 jaar.
Voor het nieuwe shoppingcenter in Mechelen Noord alleen al werden honderden bomen gekapt afgelopen jaar. In de Schijfstraat werden 24 rode beuken van 70 jaar gekapt. Aan Tivoli park werden minstens 30 bomen van 30 jaar en ouder gekapt voor de aanleg van de fietsbrug.

Wanneer je maar 3 bomen plant van 3 jaar oud als compensatie voor een boom van 50, dan duurt het 32 jaar voor die boompjes het houtvolume van die ene boom van 50 hebben ingehaald. Voor een boompje dat nu geplant werd is dat dus in het jaar 2052. Tegen dan staat het water ons al aan de lippen.

Niemand kan de toekomst voorspellen. Deze cijfers zijn gebaseerd op modellen en simulaties. Maar ze geven wel belangrijke trends aan. Praat hierover met onze politici. Boompjes in de grond stoppen is een fijne sociale activiteit met veel samenhorigheidsgevoel, maar dat is niet voldoelde om het water tegen te houden. Onze kinderen hebben recht op een toekomst.

Wanneer we trouwens inzoomen op Mechelen Zuid zien we dat ook het moerasgebied waar Plopsa het waterpretpark plant, tegen 2080 onder het waterniveau ligt. Maar tegen dan zou dat waterpretpark al lang afgeschreven zijn.