Persbericht lancering


De Weerstand lanceert de Mechelse Kapteller en roept iedereen op om kap van bomen, van de laatste 10 jaar, te melden op de website
www.deweerstand.be/kapteller

Afgelopen week lanceerde Stad Mechelen de Bomenteller. Het was een slag in het gezicht van vele Mechelaars die zich inzetten voor bescherming van bos en natuur.

Het eerste idee voor de Kapteller ontstond in de zomer van 2019.  Toen maakten we de bekende YouTube video “10 jaar bomenkap in Mechelen”, waarop ontzettend veel reactie kwam. Als gevolg van die video kondigde Patrick Princen in de zomer van 2019 aan dat hij de Bomenteller publiek zou maken. Dat leek een zeer goed initiatief omdat zo’n objectieve teller de bezorgdheden van actievoerders enkel zouden bevestigen. Jammer genoeg werd al snel duidelijk dat het enkel over bomen “op publiek domein” zou gaan. De meeste grote ontbossingen, waarvoor het stadsbestuur vergunningen verleend, gebeuren op terrein dat geen eigendom (meer) is van de stad.

We verzamelen op de website kap-projecten van de laatste 10 jaar, om zo een jaarlijks gemiddelde te berekenen. Nu staat die op 7000 gekapte bomen per jaar.

De projecten op de teller zijn ingestuurd door burgers. Het zijn vaak tellingen op het terrein of door foto’s op Google maps en Geopunt te vergelijken. Op die manier kan iedereen die kap zelf kan verifiëren op Google of op het terrein.

De reden voor de kap mag niet relevant zijn voor deze teller. Een boom doet zijn werk, ongeacht de reden voor de kap. Zelfs wanneer er bomen verdwijnen voor de ontwikkeling van een natuurgebied, dan telden die bomen nog altijd mee. Dit is zeker een vereenvoudiging van de situatie, maar het laat ons ook toe om de schaal van het probleem duidelijk weer te geven. Deze Kapteller heeft niet de ambitie om een exact beleidsdocument te zijn, maar wel een wake-up-call voor de Mechelaars en hun beleidsmakers. De komende jaren zullen ze kunnen volgen hoe de cijfers evolueren.

De website is een lopend project. Wanneer er meer informatie beschikbaar wordt, dan stellen we de cijfers bij. Nu is het vooral belangrijk dat alle Mechelaars aan de slag gaan, en de ontbossing of kap van bomen melden via het formulier op de website. http://deweerstand.be/contact/

Dit is een levensnoodzakelijk project voor en door de Mechelaars die van bomen houden.

We willen zeker nog eens benadrukken dat ook het planten van nieuwe bomen belangrijk is, maar vermijden van kappen is nog steeds belangrijker. Compensatie van bomen zorgt altijd voor een grote achterstand voor de natuurwaarde van die bomen terug hersteld is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *